top of page
Mother and Baby on Floor

Funcția de reproducere

Sistemul reproducator masculin 

Este format din gonade barbatesti (testicule), conducte spermatice, glande anexe (vezicule seminale, prostata, glandele bulbo-uretrale) si organul genital extern (penisul).

hfh.jpg

​Sistemul reproducator feminin

Este format din gonade femeiesti (ovare), conducte genitale (trompe uterine, uter, vagin), organe genitale externe (vulva) si glande anexe (glande mamare).

hjnf.png

Sistemul reproducator este indispensabil pentru supravietuirea speciei umane. Acesta are doua caracteristici diferite: devine functional la pubertate, sub actiunea hormonilor sexuali si prezinta diferente structurale si functionale la cele doua sexe.

 

Conceptia incepe cu actul sexual si se realizeaza in perioada de maturitate sexuala a celor doua sexe. In timpul actului, in vaginul femeii sunt depusi milioane de spermatozoizi care strabat uterul si ajung in trompa uterine, dintre acestia, unul singur va fecunda ovulul, iar procesul de contopire a celor doi gameti se numeste fecundatie.

 

​

​

​

​

​

​

​

 

​

Sarcina este o stare fiziologica ce dureaza 40 de saptamani, din momentul fecundatiei pana in momentul expulziei fatului (nasterea), iar in timpul sarcinii schimburile nutritive dintre mama si fat se realizeaza prin intermediul placentei si al vaselor ombilicale.

 

 

​

 

​

​

​

​

​

​

​

Contraceptia consta in aplicarea unor metode de impiedicare a conceptiei. Metodele contraceptive sunt temporare sau definitive.

image.png
hfj.jpg
bottom of page