top of page
Mellow_Yellow_Top_Table-498.jpg

Funcția de nutriție

Organismul uman realizeaza schimburi de materie si energie cu mediul de viata prin intermediul functiilor de nutritie: digestia, circulatia, respiratia si excretia.

Cuprinde organele la nivelul carora se realizeaza digestia alimentelor, transformarea lor in produsi absorbabili, absorbtia nutrimentelor si eliminarea resturilor neabsorbite. Este alcatuit din: tub digestiv, alcatuit la randul sau din cavitatea bucala (dintii si limba), faringele, esofagul, stomacul, intestinul subtire si intestinul gros si din glande anexe: glande salivare, ficatul si pancreasul.

 

 

 

 

 

 

 

​

​

​

​

​

​

​

 

 

 

Digestia reprezinta totalitatea transformarilor suferite de alimente de-a lungul tubului digestiv pana la obtinerea unor substante simple, absorbabile, numite nutrimente. Transformarile hranei pot fi mecanice, fizice si chimice.

a. digestia bucala consta in masticatie (ce rezulta bolul alimentar) si deglutitie;

b. digestia gastrica cuprind activitatile care transforma bolul alimentar in chim gastric;

c. digestia intestinala cuprinde activitati ce finalizeaza digestia si dureaza 3-5 ore.

            Absorbtia reprezinta trecerea nutrimentelor in sange si limfa si se realizeaza la nivelul intestinului subtire. Defecatia este procesul de eliminare a materiilor fecale.

lgg.jpg

Sistemul circulator este alcatuit din inima (conduce activitatea cardiaca) si vase de sange: artere, capilare, vene.

 

 

​

​

​

​

​

​

​

​

​

Sangele este un tesut conjunctiv fluid alcatuit din plasma (apa si reziduu uscat) si elemente figurate (hematii, leucocite si trombocite). La om, circulatia sangelui e dubla (trece de doua ori prin inima), inchisa si completa. Existenta grupelor de sange este determinata de faptul ca pe membrana hematiilor se pot afla proteine numite antigene A, B si D, iar in plasma se pot afla proteine numite anticorpi α si β. Sistemul ABO are patru grupe sanguine: 0I, AII, BIII, ABIV.

​

Imunitatea reprezinta capacitatea organismului de a recunoaste si de a neutraliza particule sau celule straine acestuia numite antigene, care odata patrunse in mediul intern declanseaza producerea de anticorpi.

image.png

Sistemul respirator este alcatuit din cai respiratorii extrapulmonare (cavitatea nazala, faringe, laringe, trahee, bronhii principale) si intrapulmonare (arbore bronsic) si plamani.

​

Schimburile de gaze respiratorii dintre organism si mediu se realizeaza prin ventilatia pulmonara  care cuprinde doua etape (inspiratia si expiratia) si au loc in trei etape: etapa 1: etapa pulmonara, etapa 2: etapa sanguina si etapa 3: etapa tisulara (celulara).

​

Volumele si capacitaiile respiratorii sunt: volumul curent=500 ml aer, volumul inspirator/expirator de rezerva=1500 ml aer, volumul rezidual=1500 ml aer, capacitatea vitala, capacitatea pulmonara totala, debitul respirator.

ghdg.jpg

Sistemul excretor cuprinde organele la nivelul carora are loc eliminarea produsilor finali de metabolism si mentinerea constanta a compozitiei lichidelor corporale. Este alcatuit din rinichi si cai urinare.

 

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

Formarea urinei se realizeaza la nivelul nefronului (unitatea structurala si functionala a rinichiului) si are loc ca urmare a trei procese: filtrarea glomerulara, reabsorbtia si secretia tubulara.

gfbg.jpg
bottom of page