top of page
Neurology-2.jpg

Funcția de relație

​Prin această funcÅ£ie se realizează legătura între organism ÅŸi mediul extern si este realizata de către: sistemul nervos, sistemul endocrin, sistemul locomotor (sistem osos ÅŸi muscular), organele de simt (analizatorii).

            Sistemul nervos este responsabil cu mentinerea homeostazei (echilibrului intern al corpului). Unitatea morfo-functionala a sistemului nervos este neuronul, format din corp celular (pericarion) si una sau mai multe prelungiri (dendrite si axoni.)

​

​

​

​

 

​

​

​

​

​

​

            Din punct de vedere topografic sistemul nervos este format din: sistem nervos central (SNC)-encefal si maduva spinarii si sistem nervos periferic (SNP), iar din punct de vedere functional se clasifica in: sistem nervos somatic si sistem nervos vegetativ.

            Activitatea sistemului nervos se realizează prin actul reflex (procesul fiziologic de răspuns la un stimul care acÈ›ionează asupra unui anumit câmp receptor). AÈ™adar, la stimulii sosiÈ›i din mediul extern sau intern, sistemul nervos dă un răspuns rapid È™i adecvat. Acest răspuns se numeÈ™te act reflex. Substratul său anatomic este arcul reflex, constituit din receptor, calea aferentă, centrul reflex, calea eferentă È™i efectorul.

image.png

1

Analizatorii sunt sisteme complexe care realizeaza legatura dintre mediu si organism, avand rolul de a receptiona, conduce si transforma in senzatii specifice stimuli din mediul extern si intern. Sunt formati din trei segmente: periferic (receptorul), intermediar (de conducere) si central.

​

Analizatorii se impart in mai multe categorii:

  • analizatorul cutanat, ce deserveste sensibilitatea tactila, termica, dureroasa, de presiune si vibratorie, receptorii acestora fiind localizati in piele, care este formata din epiderm, derm si hipoderm;

  • analizatorul vizual, ochiul avand o structura complexa, fiind alcatuit din glob ocular si structuri anexe;

  • analizatorul acustico-vestibular, din punct de vedere anatomic, receptorii ambilor analizatori se afla in ureche, care prezinta trei parti: urechea externa, urechea mijlocie si urechea interna

  • analizatorul auditiv.

  Sistemul endocrin este controlat de sistemul nervos si are rolul de a regla activitatea diferitelor organe.

​

  Glandele enocrine sunt formate din epitelii secretoare ale caror celule produc substante active numite hormoni care sunt eliberati direct in sange sau limfa. Acestea sunt:

​

  • hipofiza secreta patru tipuri de hormoni:

in lobul anterior hormoni glandulotropi si nonglandulotropi;

in lobul intermediar hormonul melanocitostimulator;

in lobul posterior hormoni antiduretici si oxitocina;

  • tiroida secreta tiroxina, triiodotironina, calcitonina;

  • pancreasul endocrin secreta glucagon si insulina;

  • glandele suprarenale secreta:

in zona externa hormoni mineralocorticoizi, glucocorticoizi si sextoizi;

in zona interna adrenalina si nonadrenalina;

  • gonadele:

testiculul (la barbati) secreta testosteron

 ovarul (la femei) secreta hormone estrogeni si progesteron;

dsd_edited.jpg

-reprezinta totalitatea oaselor din organism, iar scheletul reprezinta totalitatea oaselor asezate in pozitie anatomica;

-dupa regiunile corpului in care se dispun oasele, se disting: scheletul capului (neurocraniu si viscerocraniu), scheletul trunchiului (coloana vertebrala, stern, oase) si scheletul membrelor (clavicular, omoplat, brat, antebrat, mana, oase coxale, coapsa, gamba, piciorul);

dffd.jpg

-reprezinta totalitatea muschilor din organism; acesti muschi sunt muschii scheletici (muschii capului, gatului, trunchiului, membrelor) aflati sub control voluntar, muschii netezi si muschiul cardiac, cu contractii involuntare;

-principala forma de manifestare a activitatii musculare este contractia: contractii izometrice, izotonice, musculare, simple si fuzionate.

Miscarea se realizeaza prin intermediul sistemului osos (cu rol pasiv) si sistemului muscular (cu rol activ) care formeaza impreuna sistemul locomotor.

bottom of page